Tutorial : Clipping mask for header.

 
Hallo Anneliese balik lagi 
bawa tutorial yang mau read more
Apaan sih Clipping mask itu 
kayak gimana contohnya
ini contohnya

STEP 1 :
1. Click file.
2. Tekan new.
3. Kauorang adjust. 

-Tengok gambar -
Jom, step seterusnya.
STEP 2 :

Kauorang nampak tak T besar tu? Tekan yang itu :) Lepas tu tekan tick dan kemudiannya taiplah
perkataan yang kauorang nak.
STEP 3 :
Dah siap taip? Now kita nak letak gambar dekat perkataan.
So, click at "open".
STEP 4:
Kemudian, kauorang pilihlah gambar kauorang.
Apa-apa saja. Asalkan comel. Haha.
STEP 5 :

Nanti jadi macam dekat atas tu. So, tarik tab tu keluar. Tengok gambar ye cik adik, cik akak,cik abang.
STEP 6 :
Dah ada 1 window kecilkan? So, awak nampak tak arrow atas sekali tu, yang saya bulatkan tu? Okay, klik arrow itu. Selepas itu, tarik gambar tu letak dekat header perkataan kauorang.
STEP 7 :

Tadaaa, jadi macam ni. Okay. Now relaks. Ikut step seterusnya. Okay. kauroang nampak tak kotak kecil tu. Ada perkataan Layer kan? I mean yang ada gambar tu. Nampak tak?
STEP 8 :
Now, kauorang tekan right click kemudian..... create clipping mask.
STEP 9 :

Tadaaaa. Sudah menjadi. Lepas tu, tariklah panjang-panjang.
EXTRA: Kalau kauorang nak letak lebih daripada 1 gambar, ikut step 3 sampai step 9.

Now, kauorang right click dekat perkataan kauorang.
Tengok gambar :)

Seterusnya, tekan perkataan tu, 2 kali kemudian tick mana kauorang suka.
Tapi yang saya buat anak panah tu, yang itulah saya guna.

Sekarang, kita nak save :)
CTRL+S dan save. PNG tau!

Dah siap :)
Hihihi. So setakat ini faham tak Cik Shiro Usagi :)  ?
Maaflah kalau awak tak faham ><
Untitled
Psstt. Besok saya exam tasawwur. So, doakan saya :) Wish me luck

No comments:

Post a Comment

Moshi - Moshi

Leave comment here
Request ? tell in cbox
Dont bad words

Obey the rules ? Free comment :)

1
2
3
4
5
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...